Zdroj: https://www.fkrudna.cz/index.php?a=archiv-a-muzstva/fk-rudna-fk-lety-20-00  •  Vydáno: 30.8.2018 7:50  •  Autor: Honza Geleti

FK Rudná – FK Lety 2:0 (0:0)

První zápas nového ročníku 2018/19 sehrálo naše A- mužstvo doma v sobotu 25. 8. 2018. Stejně jako loni nás čekal hned na úvod nelehký soupeř FK Lety. Loni jsme zahájili venkovní porážkou 3:1 a na jaře jsme tomuto soupeři podlehli 2:0 i doma. Náš kádr prodělal přes léto mnoho změn a tak do základu naskočilo hned pět nových hráčů. Soupeř přijel proti loňské sezóně hodně oslaben a šlo o mix velice zkušených hráčů s mladými kluky. Věděli jsme, že dopředu nebudou hosté tentokrát tolik nebezpeční, ale na druhou stranu jsme si uvědomovali, že góly nebudeme střílet lehce, protože hosté měli velice zkušenou obranu a v brance Radka Sňozíka. Od úvodu jsme se snažili na hosty vyvinout tlak, ale na některých hráčích byla vidět nervozita a po zisku míče nás brzdily nepřesnosti. Hostující mužstvo v pohodě zachytávalo naše protiútoky a čekalo na svoji šanci. Obával jsem se standardních situací, které hosté zahrávají dobře a měly podíl i na posledním výsledku. Kolem desáté minuty mohli jít hosté, právě po jedné standardce do vedení. Na centr si naběhl T. Turek, ale na rozdíl od jarního zápasu, tentokrát mířil jen nad branku. Po této šanci hostí, jsme se hnali několikrát do zajímavého protiútoku, ale buď nás zastavil ofsajd, nebo špatné finální řešení situace. Ve 27. minutě došlo k souboji, který určitě ovlivnil i zbytek utkání. Před hostující šestnáctkou byl faulován dosti nešetrným způsobem právě Turek a s roztrženým obočím nebyl schopen pokračovat ve hře. Do poločasu zahrávali hosté několik nebezpečných rohových kopů, ale ani po nich gól nepadl a poločas skončil 0:0.
Do druhé půle jsem trochu přeskupil sestavu, když debutujícího Ondru Palivce nahradil Míra Rott. Návrat Marka Kauckého na svůj běžný post, vysunutí Alexe Hartiga do útoku a dirigentské schopnosti Rotta, měly za následek větší optickou převahu. Z této zvýšené aktivity se nám podařilo vytěžit maximum v 53. minutě. To jsme šli do rychlého protiútoku a naši nepřesnou přihrávku hosté nedokázali odvrátit do bezpečí. Míč se tak dostal k noze Lukáše Houhy a ten se svoji levačkou trefil parádně, k vzdálenější tyči, 1:0! Přes větší převahu ve druhé půli jsme mohli dvakrát inkasovat a můj tep letěl do závratných hodnot. Poprvé, když se po našem rohovém kopu hnali hned dva hostující útočníci na naše dva obránce, ale nedokázali si vyhovět a k zakončení ani nedošlo. Podruhé už byla situace vážnější a míč, který po střele hostujícího útočníka mířil do odkryté branky, musel skluzem zblokovat Martin Samko. Hosté se pokoušeli vyrovnat a nám vznikala okénka v jejich obraně. Definitivně jsme mohli rozhodnout po útoku, který vedl Hartig, a nabízela se mu hned dvojice spoluhráčů, ale jeho špatná přihrávka bohužel nenašla adresáta. V 73. minutě jsem raději stáhl z útoku Michala Másílka, protože působil přemotivovaným dojmem a nahradil jsem ho Davidem Kotoučem. Tento hráč nakonec utkání rozhodl. V 87. minutě vybojoval míč, po špatné rozehrávce hostujícího brankáře Kaucký a namazal Kotoučovi před úplně prázdnou branku. Tuto příležitost nešlo zahodit a my se radovali z vedení 2:0! Tímto výsledkem skončilo i celé utkání. Zahájili jsme tedy ziskem tří bodů, ale vrásky mi dělá neochota některých hráčů, udělat pohyb bez míče, ať už dopředu nebo hlavně dozadu.

Sestava: Soukup, Vondra, Samko, Miller, Jellúš (87. Novotný), Palivec (46. Rott), Kuba, Hartig, Houha, Kaucký (k), Másílko (73. Kotouč D.)

Napsal: Petr Vraštil